Foto: Josefine Tolleman

Finalspel i Spalding Basketshop Cup och Lions Cup 2019

Vilka härliga basketfester det blev i Tibble CC, Edbohallen och Östra Gymnasiet under två helger i maj. På parketten fick vi se entusiastiska lag kämpa om varje centimeter och på läktarna var stämningen väldigt hög. Att basket är en sport för alla gick inte att ta miste på då de medverkande lagen kom från alla delar av Stockholm. Från norr till söder, dessutom från små och stora föreningar. Matcherna spelades med stor intensitet men under väldigt sportsliga former. Det blev alltigenom lyckade tillställningar med överlyckliga vinnare och lätt deppiga förlorare. Till prisutdelning efter matcherna var dock alla tårar torkade och det var idel glada miner hos samtliga pristagare. ”Jag ställer upp” är ett koncept som alla seriens matcher under året spelats under där det gäller att vara sportslig och schysst både som med och motståndare. Ett särskilt pris delades ut av domarna till spelare i lagen som på något sätt symboliserat detta under kampen. Ett mycket uppskattat inslag där annars lagen och MVP belönades under pampiga medaljceremonier.

Helgen 4-5 maj var det finalspel i Spalding Basketshop Cup i Tibblehallen. Stockholm Basket arrangerade tillsammans med Täby Basket och Åkersberga Basket. Massor av folk strömmade genom hallen under dessa långa dagar. Spelet var förstås på allra högsta nivå då det var länets allra främst lag som uppträdde. De mest välspelande lagen var kanske de allra yngsta i U13-klassen? Mycket bra och tekniskt drillade lag som bjöd på basketpropaganda både på pojk och flicksidan. Dessa var två av många sevärda kamper där resultaten avgjordes först i slutskedet. Flera landslagsspelare passerade revy i hallen och ett par av dem deltog som prisutdelare. Femtioårs-jubilerande Täby Basket firade genom att samla många medlemmar på plats. Åkersberga Basket var en stormakt på golvet med tre finallag. Bästa förening var dock AIK Basket med hela fem finalspelande lag. En alltigenom lyckad helg där väldigt många ungdomar fick känna på hur det är att spela final med stor press och tävlingsnerv. Stockholm Basket tackar också sponsorerna från Spalding och Basketshop för ett gemensamt lyckat arbete med att få detta arrangemang på plats.

Söndag den 19 maj var det dags för breddturneringen Lions Cup att spela final. Tyvärr utgick Fleminghallen på grund av ett vattenläckage men medarrangör Huddinge Basket lyckades tillsammans med Stockholm Basket ändå ordna till det på ett bra sätt. Det blev med ett kort varsel spel i Edbohallen och tvillingarenan Östra Gymnasiet. Även i dessa finaler kunde man skåda ett högt engagemang med lag som verkligen kämpade stenhårt om att ta hem titeln. Bästa kampen under dagen var i FU15 där Mälarbasket i en dramatiskt slutsekund lyckades lura klockan med en buzzerbeater och vinna med en enda poäng. Det var så spännande att inte ens matchtavlan hann med utan båda lagen såg lika snopna ut efter det mirakelskottet. Främsta förening blev Tureberg Basket med många finallag. Prisutdelare var personer från Stockholm Baskets styrelse men allra mest förstås Ellert Karlsson från Lions välgörenhetsorganisation som satt sitt namn på tillställningen. En rakt igenom fantastisk söndag fick upplevas på bästa sätt i ett soligt Stockholm.

Stockholm Basket delar varje år ut stipendier under olika kategorier till personer som utmärkt sig på ett positivt sätt för basketsporten. Alla dessa stipendiater fick ta emot sina utmärkelser under dessa tre dagar inför mycket publik. Stort grattis till deras prestationer som man kan ta del av på Stockholm Baskets hemsida. På den kan man också hitta mycket annat som rör dessa arrangemang. Surfa in på stockholmbasket.se och besök fliken Kommunikation. Dessutom uppdaterar vi kontinuerligt våra konton på Facebook och Instagram. Nu blir det lite välbehövlig sommarvila men sedan hoppas vi se alla lag tillbaka igen nästa säsong.

Foto: Josefine Tolleman

Hederspris till Ellert Karlsson

I år valde Stockholm Basket att dela ut ett särskilt hederspris till en person som symboliserar alla de värden som basketsporten står för. Ett stort tack till Ellert Karlsson från Lions som arbetat i hela 39 år med att stötta vår verksamhet. Resultatet av det idoga arbetet fick vi verkligen ta del av denna säsong och förhoppningsvis många framöver.