Barton Clinics historia

År 2013 anordnade Charles Barton en basketclinic i Högdalshallen tillsammans med Simon Cote, dåvarande assisterande coach för Shanghai Sharks och Europeisk scout för NBA.

Coach Barton hade under sina många resor ute i Europa insett det stora värdet av alla clinics som hölls där. Han ville därför försöka skapa en clinic även i Sverige.

Efter att Barton tillsammans med Simon Cote genomfört clincen i Högdalshallen med cirka 100 deltagare stod det klart för Barton att det i Sverige definitivt fanns en efterfrågan på clinics av den här typen. År 2013 hette clinicen ännu inte #BartonClinic, men det var här det hela tog fart, även samartbetet med Stockholm Basket.

Pilot-clinicen som Charles Barton och Simon Cote anordnade 2013 lämnade Coach Barton med en känsla av att det verkligen fanns en efterfrågan på fler clinics i Sverige.

Eftersom den första clinicen fick så bra respons, så bestämde sig Barton rätt snabbt för att en ny clinic skulle genomföras. Inför clinic nummer två som hölls år 2014 kände han sig inte alls nervös utan endast förväntansfull.

Samarbetet med Stockholms basketdistriktsförbund år 2014 resulterade i en tre dagar lång clinic som hölls i Fryshuset och Enskedehallen. Deltagarantalet landade detta år på nästan 200 personer.

Clinicen hade detta år flera välmeriterade föreläsare, såsom exempelvis David Blatt som då precis vunnit Euro League med sitt lag Macabi Tel Aviv.

Efter clinic nummer två hade Coach Barton uppfyllt sin dröm om att i Sverige anordna en clinic i toppklass. När denna dröm var uppfylld så fanns därefter ingen ambition att skapa fler. Mission was completed enligt Charles Barton.  

Dock gav den enorma efterfrågan på fler clinics minst sagt ringar på vatten, så Barton fick helt enkelt tänka om. Han bestämde sig, trots sitt tidigare beslut, för att börja planera clinic nummer tre.

2015 blev det därför dags för ännu en #BartonClinic i samarbete med Stockholm Basket. Den hölls i Fryshuset under tre dagar och deltagarantalet nådde nästan 300 detta år. På föreläsarlistan fanns bland annat Adam Filippi, en coach i världsklass när det kommer till skott-teknik. Coach Filippi gjorde definitivt succé bland clinicens deltagarna.

Utbildningen riktades detta år i första hand till ungdomsledare i distriktet och clinicen genomfördes även i samarbete med SISU Idrottsutbildarna samt tre ungdomsföreningar i Stockholm.

År 2016 var det dags för Charles Barton och Stockholm Basket att leverera clinic nummer fyra. Under clinicens tre dagar i Enskedehallen fick deltagarna lyssna på både nya föreläsare och återkommande stjärnor. Årets clinic handlade om att presentera nytt och spännande material samtidigt som man ville spinna vidare på teman från tidigare år såsom skott-träning.

Eftersom Adam Filippis genomgång av skott-teknik året innan varit mycket uppskattad så utökades undervisningen av just skott-teknik 2016. Detta år var det ingen mindre än David Nurse som höll i den undervisningen. Coach Nurse som samma år var Skills and Shooting Coach för Brooklyn Nets i NBA.

Ett annat nytt ansikte på clinicen var årets Head Speaker Luca Banchi. En basketcoach som Barton träffade då han coachade Macabi Tel Aviv. Coach Banchi hade haft stora framgångar både inom ungdomsbasket och på elitnivå. I Enskedehallen visade han “The Italian School of Basketball”. Banchi hade enkla men mycket spännande offensiva idéer som kunde användas på alla nivåer från ungdomar till proffs.

Entusiasmen bland deltagarna det här året gick inte att ta miste på. Luca Banchi ville nämligen ha lite mer tid till sin föreläsning och frågade deltagarna ifall de kunde komma en timme tidigare nästa dag. Deltagarna sa inte bara ja, utan i princip alla deltagare dök sedan också upp en timme tidigare nästa dag.

Coach Barton har senare berättat att det är en sån där sak som han aldrig glömmer eftersom Coach Banchi frågade deltagarna innan han frågade honom. Efter det var det ju bara till att fixa mer halltid så att det faktiskt gick att genomföra också.

Barton har också berättat att det här var första året som alla föreläsarna verkligen interagerade med varandra, stannande i hallen och lyssnade på varandras föreläsningar. Han sa då att han inte var säker på att det skulle fortsätta så kommande clinics, vilket det dock lyckligtvis har gjort.

År 2017 var det dags för Barton Clinic att ännu en gång hållas i Fryshuset, och de tre dagarna bjöd på många meriterade föreläsare. Den kanske mest meriterade av dom alla var Geno Auriemma som enligt Barton var den då absolut bästa collegecoachen. Han är också före detta förbundskapten för USAs damlandslag, med 2 OS-guld och 2 VM-guld i bagaget. Det här var första året som clinicen hade en föreläsare som helt fokuserade på damlag.

Coach Barton har berättat att han var oerhört glad över att Auriemma fanns på plats på clinicen det här året, att han inte alls tog för givet att så pass meriterade coacher faktiskt skulle ta sig tid att komma till Sverige.

En annan coach som föreläste på #Bartonclinic17 var Dirk Bauermann, som detta år låg i toppen bland de Europeiska coacherna. Bauermann gick igenom försvarsspel ur flera olika perspektiv. Clinicen gästades även av Chris Capko och Yasin Morzoung, de föreläste bland annat om “The evolution of the shot” och om Skadeförebyggande träning. Coach Barton har sagt att han det här året fick nypa sig i armen för att förstå att clinicen faktiskt fortsatte att hålla en så otroligt hög nivå.

I juni 2018 hölls Barton Clinic för första gången i Solnahallen. Självklart var detta år inget undantag, listan på föreläsare var utan tvekan i världsklass även denna gång. En av föreläsarna var ingen mindre än Coach Radovan Trifunovic, Head Coach för det Slovenska landslaget. Ett landslag som skördat stor framgång då de vann Basket-EM 2017, med Trifunovic som assisterande coach.

Bland föreläsarna återfanns också Jeremiah Boswell, Managing Director på The Skill Factory, ett ställe som spelare från hela världen kommer till för att förbättra sina skills. Några av akademins spelare har genom åren varit bland annat NBAs superstjärna James Harden, tyska point guarden Dennis Schroeder, samt Paul Millsap, Dahntay Jones och Hollis Thompson. Boswell är även anställd av Jr. NBA, för att undervisa i Youth development över hela världen.

En stor lycka det här året var också att clinicen för första gången kunde presentera en kvinnlig föreläsare. Coach Jessica Kern, Head Women’s Basketball Coach på Tennessee State University, gjorde utan tvekan succsé på #BartonClinic18.

På plats detta år fanns också kanadensiska coachen Gordon Herbert, Head Coach för Frankfurt Skyliners. Herbert är en mycket meriterad coach som bland annat coachat franska Paris och Pau Orthez, med vilka han vann Franska Cupen 2006-07. Han har också coachat grekiska Aris, Alba Berlin, samt NBA-laget Toronto Raptors.

Charles Barton har berättat att han detta år försökte komma på lite nya teman för att hålla clinicen levande, och Gordon Herberts föreläsning om spacing är ett exempel på just det. Coach Barton kände sig likt året innan väldigt tacksam över att även detta år kunnat genomföra en clinic i världsklass.

Det här var också året då clinicen utökades och det hölls en till clinic även efter sommaren, något som Barton drömt om länge. Denna clinic fick namnet #BartonClinic Pre Season Special. Föreläsare var ingen mindre än Giannis Sfairopoulos, en coach som med laget Olympiacos blev grekiska mästare både 2015 och 2016, och som också utsågs till Årets coach i Grekland 2015.

På plats under #BartonClinic Pre Season Special i Brännkyrkahallen fanns också Sonny Andersson, utbildad idrottsfysiolog med inriktning på prestationsanalyser. Han höll en föreläsning där deltagarna själva fick komma ner på planen, vilket många tyckte var väldigt roligt.

Trots att man aldrig tidigare haft fler än en clinic under en säsong, samt att det denna gång bara var en basketcoach och färre dagar, så har Barton sagt att den här clinicen verkligen lyckades överträffa alla hans förväntningar.

I januari 2019 erbjöd vi för första gången en clinic specifikt tillägnad barn- och ungdomscoacher. Tanken var att man halvvägs in i säsongen skulle få chansen att fylla på med extra inspiration, få nya tips på drillar och annat som kan hjälpa spelarna att utvecklas.

Föreläsare var ingen mindre än den erfarna och mycket pedagogiska Jeremiah Boswell, som gästade oss på Barton Clinic i juni 2018, och som redan då var en mycket uppskattad föreläsare.

Under Barton Clinic Mid Season Special gick Coach Boswell igenom grunder, teknik och nya drillar som är anpassade för barn och ungdomar. Han pratade även om vanliga utmaningar och problem som brukar uppstå för just barn- och ungdomscoacher och hur man kan hitta lösningar på just dessa.

Unikt för denna clinic var också att deltagarna innan clinicen hade chans att skicka in frågor till Coach Boswell, som han sedan använde som underlag för en av föreläsningarna under clinicen.

 

Om Charles Barton

Charles Barton är född 1947 i Columbus Ohio och flyttade till Sverige 1975 för att spela basket. Efter en vända i Luleå hamnade Barton i Solna Vikings där han efter ett par år som spelare blev Head Coach för herrlaget, med vilka han under sitt första år som coach vann ligan. Redan då var han coach för klubbes damlag, vilket innebar att han under en period coachade båda lagen. 

Barton har även coachat svenska herrlandslaget under 8 säsonger, en roll som han blev tillfågad om efter bara ett år som coach i Solna Vikings. Han har också coachat det danska landslaget. Utöver det har Coach Barton jobbat som tränare ute i Europa, i Grekland, Israel, Tyskland och Cypern.

När Charles Barton började utbilda sig till coach i början av 80-talet insåg han att det inte fanns särskillt mycket utbildning att tillgå i Sverige. Han började därför att söka sig utomlands för att komma vidare med karriären. Coach Barton har berättat att han snabbt märkte att gemenskapen mellan coacherna ute i Europa var väldigt stark och att det fanns många bra clinics ute i Europa. Det var när Charles upptänkte det här som tankarna om att hålla clinics även i Sverige började ta fart.

Under tiden som Barton coachade utomlands blev han även vid ett antal tillfällen tillfrågad om att hålla i utbildningar för olika coacher. Det handlade ofta om att prata inför cirka 50-100 personer och ofta för yngre coacher. Här började Charles dessutom att samla på sig egna erfarenheter som just föreläsare.

År 2013 genomförde Coach Barton tillsammans med Simon Cote en endags-clinic i Högdalen med cirka 100 deltagande coacher. Det var i samband med den clinicen som han insåg att det faktiskt på riktigt fanns intresse för mer basketutbildning även här i Sverige.