Om 3×3-basket

3×3 är en egen sport men spelas på samma typ av korgar som vanlig basket och även med samma linjer. Dock används bara en korg samt 11×15 meter av den vanliga planen.

Under en 3×3-match medverkar 2 lag med vanligtvis 4 registrerade spelare i varje lag, och tre ute på planen under match. Domarna är speciellt utbildade att döma 3×3. 

Bollen som används är en hybrid mellan en herr- och en damboll med samma storlek som en klassisk damboll och samma vikt som en klassisk herrboll. Även reglerna är annorlunda jämfört med vanlig basket, exempelvis får vilket lag som helst ta retur och spela anfall, så länge bollen varit utanför 3-poängslinjen först.

Du kan läsa allt om 3×3 och vad som händer på basket.se/3×3fiba3x3.com.

FIBAs vision är att 3×3 ska vara en självständig och hållbar sport, med många registrerade spelare.

Detta har hänt:

2010 – Det första 3×3-eventet hålls.

2011 – Den första turneringen på landslagsnivå hålls av FIBA.

2012 – FIBA drar igång sin World Tour, där lag kan representera sina städer och vinna prispengar.

2013 – 3×3 basketen startas upp i Sverige

2015 – Stockholm Basket startar upp 3×3 Stockholm, turneringsspel på olika platser i Stockholm.

FIBA World Tour

FIBA  World Tour är en världsomfattande turnering där alla länder som vill delta kan anordna 3×3 spel för att kvalificera. Varje spelare som vill delta i FIBAs turnering ska anmäla sig på deras hemsida. Spelare och lag får sedan olika rankingpoäng enligt FIBAs eget rankingsystem.

För tillfället gäller den officiella turneringen endast för män, men till sommaren 2019 drar FIBA igång en liknande liga för kvinnor. I 3×3 Stockholms turneringar är dock både herr- och damlag välkomna.