Månadens profil heter Niko Kalpakas, en 12-åring som spelar i AIK Basket. I det nystartade laget är man i dagsläget tre spelare. Lyssna på inslaget med Niko och hans mamma Anna som är lagets tränare.

Det är det den övningen går ut på, ta sig förbi varandra, skoja med varandra, ta tag i varandras handtag…

Niko tycker att en stor skillnad mellan rullstolsbasket och ståbasket är att det är mer kontakt i rullstolsbasket, vilket är något han gillar och han liknar det mer med rugby. Han är bara 12 år men har sett mycket basket genom åren och växt upp med sporten via familj och släkt som spelat, dömt och coachat.

Ibland så kan det vara så att folk frågor mig om jag inte blir trött att vara i hallarna hela tiden. Men det är bara kul! Det är liksom, det är där jag brukar vara.

I Svenska Dagbladet Junior kan ni läsa hela artikeln när Niko och hans kompisar blir intervjuade. Vill man kontakta AIK:s juniorlag i rullstolsbasket finns kontaktuppgifter på lagets hemsida.

Lagets tränare Anna berättar om sporten och den tradition som finns i Sverige, och varför man helst vill köra med andra rullstolar när man spelar rullstolsbasket.

I och med att hjulen lutar så får man en helt annan balans, du kan komma upp i en jättefart när man kör, och din egen cylinder som man pratar om i basket blir mycket större.

/ Reportage och intervju av David Leman

Ps. Är du intresserad av att läsa mer om rullstolsbasket? I höstas intervjuade vi Roberg Öberg i Nacka IHF. Läs intervjun med Robert här.