Måndag 16 augusti 2021, semestern är slut, och säsongen rivstartar med ett basketevent i Haninge där Stockholm Baskets Charlotta Bernervall är på plats.

Jag möts av glada och förväntansfulla människor, sorlet av musik och studsande basketbollar, när KFUM Haga Haninge inviger sina nya supersnygga basketplaner vid Vendelsömalmsgropen. Lyckan är total när Mujgan Winther äntligen får klippa banden och förkunna öppnandet. I tacktalet lovordas såväl Haninge Kommun, RF/SISU Stockholm och Svenska Basketbollförbundet, som varit viktiga parter, när föreningen under måndagen äntligen kunnat förverkliga en dröm om två fullstora utomhusplaner. Ordförande Erik Allberg instämmer om alla insatser som gjorts, och han ger ett intryck av stolthet, när han blickar över den nya anläggningen och berättar om planernas betydelse för föreningen.

Kvällen bjuder på basket för alla, och det råder inget tvivel om att basketintresset är högt i Haninge, när spelare och publik tar tillfället i akt att prova lägga bollen i korgen. Efter en högtidlig inledningen, och när de som vill, har fått spela av sig lite av den märkbart euforiska basketabstinensen, så är det dags för matchspel på alla fyra 3×3-planer. Att det kommer en och annan regnskur verkar inte bekomma de entusiastiska basketspelarna, som hejar och peppar varandra i spelet.

Jag reflekterar lite över den gångna tiden med pandemin, och allt vad det har inneburit för basketen i Stockholm. Så många matcher som har ställts in, så många föreningar som har drabbats på olika sätt, och alla våra medlemmar som inte har kunnat hänga i hallarna som de brukar. Men ikväll, ja ikväll kunde jag faktiskt känna ett hopp om en basketframtid igen. Alla som är med och bidrar till en episk kväll, tillsammans med KFUM Haga Haninge, under måndagen, inger en känsla av normalitet igen. Fler utomhusplaner för basketen innebär att basketen kan växa, bli mer tillgänglig och också öppna för att basketen blir mer synlig på platser där människor rör sig. Det skapar liv och rörelse, och jag känner bara ren och skär glädje när jag lämnar Mujgan, Erik och alla andra i KFUM Haga Haninge för kvällen. En rivstart som ger mersmak inför en ny efterlängtad basketsäsong.

Vi på Stockholm Basket vill verkligen gratulera KFUM Haga Haninge till ett fantastiskt bra arbete, som började med ett samtal med vår föreningsutvecklare och nu står planerna där. Med gemensamma krafter kan vi verkligen göra nytta, och vi hoppas att fler kommuner kommer att göra som Haninge Kommun, och stötta basketen med fler utomhusplaner.

Krönika skrivet av verksamhetschef Charlotta Bernervall, Stockholm Basket.