Debatten om barnidrott som pågått under de senaste åren har nog undgått få. Och faktum är att idrottsrörelsen har genomgått en stor förändringsprocess på det området. Idag har närmare 70 % av alla idrotter ändrat på sina spelsätt och tävlingsformer för barn.

I basketen spelar vi sedan ett antal år Easy Basket för alla barn upp till 12 år men vilka är anledningarna till att basketens tävlingsform för barn ser ut som den gör? Här kommer en uppdatering för dig som inte vet, för dig som tvivlar eller för dig som bara vill bli påmind om varför barn tävlar som de gör i vår idrott.

Det största och absolut mest centrala är att barn är barn och inte små vuxna. Formatet Easy Basket är anpassat efter den skillnaden. Easy Basket har:

– Färre regler att ha koll på (vi har väldigt många regler i basket).

– Liten boll

– Låga korgar

– Mindre spelyta

– Färre spelare på plan

– Alla spelar lika mycket

Foto: Anders Tillgren

Andra viktiga skillnader är:

… att domarna är matchledare.  Matcherna är bra träningstillfällen då alla pusselbitar (passa, dribbla, springa, försvara m.m.) sätts ihop. De bästa matchledarna blir som coacher på plan. Det handlar inte om att leta fel. Det handlar om att få fler att göra rätt.

… att föräldrar kan fokusera på rätt sak: Att barnen ska ha kul.
Se alla barnens framsteg, misstag är en del av utvecklingen! Alla barn får möjlighet att spela, utmana sig själv, testa något man tränat på och så småningom få ihop lagspel. Det handlar inte bara om att göra mål.

… att det inte spelas varje helg, vilket är bra för spelare, familjer och ledare. Barnen ges möjlighet att vara aktiva inom flera idrotter, men även tid till annat. Sammandragen gör att det blir mer sammanlagd speltid för varje individ. Det gör att det blir mer tid till idrott och mindre tid till att resa.

… att fokus ligger på annat än resultatet vilket bidrar till att coacher på träning kan lägga tid på det som utvecklar barnen bättre på lång sikt. Alla spelare utvecklas i olika takt. I Easy Basket spelar alla lika mycket och alla har något att utveckla, ingen är klar. Alla spelar på alla positioner, precis i enlighet med Spelarutvecklingsplanen (SUP) och coacher kan enkelt göra anpassningar för att skapa så jämna matcher som möjligt.

… att det är flexibelt. Nybörjare kan komma in i matchsammanhang tidigt. Saknas det ett lag så kan det justeras och så slipper vi WO-matcher. Saknas det några spelare så går det lätt att låna ut.

… att Easy Basket är mer än bara basketutveckling.

Det är social utveckling: att lära känna varandra i det egna laget, lära känna andra lag, matchledare, vuxna och föräldrar. Att spela ihop med nya kompisar, lära sig basketregler, lära sig lagets gemensamma regler, peppa andra och ta emot instruktioner.

Det är psykologisk utveckling: mod, nyfikenhet, kontrollera känslor, hantera motgångar, våga testa något nytt, inspireras av andra.

Det är fysisk utveckling: lära känna sin kropp då den växer, kroppskontroll framåt och bakåt, i sidled, på golvet, i luften, med och utan boll och att utveckla rumsuppfattning.

Det är kulturell utveckling: basketkulturen, möta förebilder, möta människor från olika miljöer och bakgrunder, åka till och uppleva nya miljöer.

Foto: Anders Tillgren

Men, frågorna då…

Får man inte tävla längre?
Jo, det får man. Easy Basket är en tävling anpassad för barn. Vi väljer att lägga fokus på vad som sker på plan och inte på resultatet. Resultatet säger inte om tränarna har jobbat med rätt saker. Och även de som utvecklas tidigt har saker att jobba med, inte minst mentalt. Väldigt många vuxna misstolkar fysisk mognad som talang.

Ska inte de som är tidigt utvecklade få ha roligt?
Absolut. Men om det bara handlar om att få vinna så blir det inte roligt i långa loppet. Det skiljer sig runt 10% mellan en som är född tidigt på året och en som är född sent på året. Det är väldigt mycket. Oavsett om du vill att ditt barn ska ha kul och idrotta hela livet eller om du hoppas på en framtida elitidrottskarriär så kan du som vuxen stötta genom att inte fokusera på resultatet. Elitidrottarna ”peakar” runt 25-27 år. Tänk långsiktigt! Tänk hållbarhet! Tänk glädje!

Easy Basket handlar bara om att vi vill ha fler basketspelare!
Nej, det stämmer inte. Easy Basket skapar möjlighet för fler att prova på basket, kombinera basket med annat och hitta till basketen i senare ålder. Easy Basket kombinerat med fler utbildade ledare med ett långsiktigt tänk samt att bygga spelarutbildningen kring Spelarutvecklingsplanen tror vi får fram bättre basketspelare. Att det även bidrar till att fler spelar och gillar basket i Sverige är en bonus!

 

Lämna ett svar