Stockholms första och än så länge enda förening som satsar exklusivt på 3×3, Stockholm Basketball Club, var under helgen den 18-19 mars i Helsingfors och spelade en stor FIBA 3×3 Satelite-turnering. I turneringen ställde man upp med ”Team BeOne Sthlm”, klubbens representationslag, som tidigare spelade under namnet ”Stockholm” och bl.a. har vunnit SM Guld 2016 samt har landets högst rankade spelare. Laget har denna säsong som målsättning att kvala in till World Tour. Laget består av Viktor Henriksson, Gustav Henriksson, Hugo Stålbröst, Patrik Nordström och Omar Zaghdane. FIBA tillåter en trupp på max sex spelare per lag varav fyra spelare kan tas ut till enskilda turneringar. Laget håller den sjätte spelarplatsen öppen tills vidare.

Turneringen spelades som ett event på GoExpo17 som är Nordens största mässa för sport och friluftsliv med tusentals besökare. De fyra bästa lagen från Finland och från Ryssland samt topplag från Estland, Litauen och Danmark var inbjudna liksom Sveriges och Stockholms representanter ”Team BeOne Sthlm”.  Läktarna var fulla och stämningen var på topp hela helgen, alla matcher webbsändes också live så ingen behövde missa någon match, inte ens när det det var helt fullt kring planen.

Arrangör av turneringen var 3×3 Finland tillsammans med Yökoris. Yökoris är en KFUM-förening som jobbar för att främja 3×3 och andra urbana sport- och kulturaktiviteter i Helsingfors.

I prispotten på turneringen låg avancemang mot World Tour och 1000 euro. I Startfältet bland de ryska lagen fanns rutinerade förhandsfavoriten ”St:Petersburg” som förra sommaren spelade två olika World Tour-event och kvalade in till World Tour Finals i Abu Dhabi. St:Petersburg rankas som ett av de 12 bästa lagen i världen. Det var dock ett annat lag från ”St:Petersburg”, ”BM-18”, som imponerade mest genom att börja med att slå ut ”BeOne Sthlm” i en målsnål match och sedan fortsätta hela vägen till final genom att vinna på 21 poäng mot både ”St:Petersburg” och ”FA(S)T” från Litauen.

I finalen segrade Sverigebekanta ”Slamdunk Network” från Köpenhamn. De deltog i Sverigetouren 2016 och slutade då på åttonde plats efter att både ”Blouses” från Lund och ”Men in Black” från Stockholm besegrat dem i gruppspelet. Det är alltid små marginaler i 3×3 och vem som helst kan vinna. Matcherna är snabba, explosiva och spännande!

Foto: 3×3 Finland

Av de finska lagen så ledde före detta landslagsspelaren och hemmafavoriten Kimmo Muurinen sitt lag ”Ballzy” till den bästa placeringen och slutade på en sjundeplats.

Kommande 3×3 aktiviteter i Stockholm visas på vår 3×3-sida samt på Facebook och 3x3planet.com där man kan hitta och anmäla sig till 3×3 turneringar över hela världen.

Lämna ett svar