Månad: Maj

Namn: Sanella Petrovski

Klubb: FUBB 

Stockholm Baskets tungviktspris bland stipendiaterna går varje år till den person som nomineras till ”Årets Eldsjäl”. Nu har vi fått en liten pratstund med Sanella Petrovski som tilldelades utmärkelsen i år. Sanella har sina rötter i Serbien där basket är en nationalsport. Utan att ha varit så väldigt aktiv i unga år har hon ändå med tiden lärt sig det mesta om sporten.

Hur blev du involverad i basketen?

Genom att min äldsta dotter började spela i föreningen FUBB i Upplands-Bro där vi bor. Jag blev snabbt lagmamma för den årskullen och när min andra dotter också hittade till basketen så blev jag engagerad även där. Eftersom flickorna nu stöttar andra lag så är jag i själva verket högst delaktig i alla lag från 02 till 07.  Vi startade också upp ett mixlag och ställde upp i Junior NBA där det blev ett bra resultat. I ett slutspel lyckades laget (Chicago-Bulls) vinna hela turneringen. Därför känner jag även de flesta grabbarna i FUBB vid det här laget. Jag är stolt över att min dotter efter den turneringen blev uttagen till ett läger i Slovenien som arrangerades av Junior NBA.

På vilket sätt ställer du upp för klubben?

Genom att stödja dem på alla sätt jag kan. Att skjutsa till matcherna, stå i fiket eller vara cupförälder. Att ha koll på vad som är på gång och veta vad föreningen behöver hjälp med. Som lagmamma för många lag ställer jag upp för dem i vått och torrt. Min ambition är att vara en bra förebild, både för spelarna men också för alla föräldrar som kommer till vår förening. Ett glatt leende räcker långt, jag vill att alla skall känna sig välkomna. Blir det en bra gemenskap och god stämning så kommer många att vilja ställa upp för klubben. FUBB Basket har i dag 250 medlemmar och fortsätter att växa. Jag hjälper också till att planera event, resor och sitter med i styrelsen. Förra sommaren tog jag med alla 02/03-tjejer till Serbien för en sommarcamp. Jättekul att visa landet men det blev nästan bara basket för dem. Sporten är trots allt lite mer elitinriktad då man kommer söderut i Europa.

Hur bör man som förälder stötta sina barn?

Genom att vara närvarande i deras intressen. Lyssna på vad de verkligen vill. Se till att de har kul och känner trygghet. Hjälpa dem att få rätt utveckling så att de inte tappar intresset på grund av för hög eller låg nivå. Försöka att ha jämna lag så att alla förkovras i ungefär samma takt, det kan förstås vara svårt i en förening med breddverksamhet. Det är viktigt att barnen kan planera sin tid. Skolan är naturligtvis viktig så där behöver de hänga med så att inte basketen blir en press att också hinna med. När de vill sluta idrotta, ta redo på varför? Prata med dem och se vad ni tillsammans kan göra för att behålla dem inom idrotten. Om de ändå vill göra något annat så stötta dem i det beslutet.

Har du samma engagemang någon annanstans?

Just nu håller vi på att omorganisera vårt IT-system på jobbet så där är jag spindeln i nätet och har massor att göra. När man som jag är kontorsansvarig så blir det alltid mycket frågor att sätta sig in i. Jag är nog i själva verket lika engagerad i allting som jag gör…

Varför är ”Årets Eldsjäl” ett angeläget pris tycker du?

För mig blev det en bekräftelse på att jag gör något viktigt och bra, att det är värdefullt för föreningen och att någon ser dig. Det har givit mig extra energi som sporrar till att genomföra nya projekt, en bra inspiration helt enkelt.

Vi på Stockholm Basket gratulerar till utmärkelsen och hoppas att Sanella kan få lite välförtjänt sommarvila innan nästa säsong drar igång igen.

Läs mer om samtliga Årets Stipendiater

Lyssna på intervju med Sanella på Stockholm Basket Podd

Lämna ett svar