Med ca 250 lag igång i Easy Basket (EB) U11-U12 är det full fart i hallarna runt om i distriktet på helgerna. För många spelare, tränare och domare betyder det första matcherna och ytterligare ett steg in i basketvärlden. Lagen deltar fyra omgångar per termin och spelar två matcher i anslutning till varandra varje omgång. Reglerna i EB är anpassade för att passa barnen och poängräkning och tabeller används inte. Fokus ligger på spelet och att hitta glädjen.

Som vanligt inför vårterminens omgångar kan lagen ändra nivå, lägga till eller dra ut lag. Information om detta har skickats till samtliga föreningar och lagledare. Sista datum att anmäla ändringar är den 8 december.

Prova på 5-5 spel på låga korgar i U12

Nytt för i år är att lagen i EB U12 (födda 2010) har möjlighet att prova på 5-5 spel på fullstor plan och låga korgar efter årsskiftet. Många lag har spelat EB på tvären 4-4 under flera säsonger och då blir det ett naturligt steg att prova på 5-5 spel på låga korgar men med fortsatta EB-regler, bl a utan att räkna poäng. Detta var tänkt att sjösättas redan förra säsongen men pandemin kom emellan och det blir nu premiär för detta. Vill man fortsätta med 4-4 spel i U12 går det givetvis bra, man väljer själv det som passar laget bäst.

Extraomgångar i april och maj

Efter de ordinarie omgångarna (fyra på hösten och fyra på våren) arrangeras extraomgångar i april och maj. Dessa anmäler man sig till separat när det närmar sig. För U12 finns det då möjlighet att ta ytterligare ett steg inför kommande säsong genom att spela 5-5 på höga korgar, men fortfarande med EB-regler.

Läs mer om EB U11-U12 på hemsidan

EnglishSwedish