Jag kommer till en hall fylld till bredden av basketspelare mellan 8-10 år, det är dags för Easy Basket i Fribergahallen!

Jag möts av hela familjer som är i hallen för att kolla på alla fantastiska barn som älskar basket, jag möts också av engagerade ledare och funktionärer som lägger ovärderlig tid på att skapa dessa fina arrangemang.

Den här gången är det Djursholm Indians som är arrangörer och hallvärden för dagen är Kjell Karlgren. Kjell har samling med ledarna en halvtimme innan matchstart för att gå igenom vad som gäller och stämma av att alla är på plats.

Det är bra att ta samlingen en halvtimme innan säger Kjell, då kan jag fånga upp om det t.ex. saknas ett lag eller några spelare och fixa det genom lite pusslande.

36 lag är på plats idag och det spelas matcher på 3-4 planer hela dagen med start kl. 9:00, det blir närmare 360 spelare som rör sig i hallen under dagen. Läktaren är full av supportande familjemedlemmar och stämningen i hallen kan summeras med ren och skär glädje.

Easy Basket är en spelform där det inte handlar om att vinna utan om att ha kul och om god kamratskap, vi räknar inte poäng och vi spelar varken med zonförsvar eller zonpress. Vi passar bollen och lär oss grunderna i basket.

Vi ser ofta föräldrar som är coacher och ledare och Djursholm Indians har delat upp arbetsuppgifterna så vårdnadshavare som inte kan basket ändå får viktiga uppgifter, som t.ex. att samordna lagen så matcherna börjar samtidigt.

Jag träffar Anders Grönlund som varit elitspelare för Alvik, han har hunnit fylla 76 år och är fortfarande engagerad inom basketen. Nu coachar han Alviks flickor 09 tillsammans med sin dotter Anja, som själv har spelat basket hela livet, också hon coachad av sin pappa Anders. I Alviks flicklag hittar vi Lisen som är Anjas dotter, så vi ser alltså tre generationer i samma basketlag, hur coolt är inte det!

Till skillnad från Anja och Anders som är coachande familjemedlemmar, så träffar jag också Djursholm Indians tränarpar Marcus Ringmar och Gabriel Bergström som själva spelar i klubbens P-03 lag. Förra året blev de erbjudna en roll som assisterande coacher men dom här grabbarna ville något mer. De ville ha ett eget lag att och lägga upp egna träningar, ett eget lag att utveckla så i år fick de ta sig an U-10 laget som är här idag. Marcus och Gabriel tror att spelarna uppskattar deras varierande träningar och gillar att dom kanske är lite mer ”kompis” med spelarna än vad kanske en förälder kan vara; Vi pratar lite annat med spelarna när vi ses, inte bara basket, och kanske snackar vi lite mer som dom och vi är neutrala säger Gabriel och Marcus instämmer. Båda killarna betonar att det är viktigt att alla i laget blir sedda och att alla får ta plats. De som är lite blyga kan växa som personer om man bara ger dom möjligheten att få ta lite plats.

Marcus och Gabriel vill följa det här lagets utveckling och se hur långt de kan komma tillsammans och killarna tycker det är både utvecklande och kul att få jobba som coacher. På frågan hur vi kan attrahera fler att vilja coacha lag säger Marcus att det nog är en bra start att först få prova att vara assisterande coach och känna om det är något man gillar och sen få chansen att coacha ett eget lag om det känns bra.

Domarna Sofia och Elin är två av de domare som är här idag. Det är två domare på varje match och det spelas totalt 45 stycken matcher, förutom att de dömer så spelar de i Djursholm Indians 03 lag som är klara för Final Four, så jag får anledning att gratulera tjejerna. En domare bidrar till att matchen flyter på och att regler följs och jag tror också att de bidrar till att det är bra stämning i hallarna.

Jag pratar lite mer med Sofia och Elin som förutom att de är spelare också har varit coacher. Att vara domare är bättre för dom just nu då skolan tar ganska mycket tid och det är svårt att binda upp sig flera kvällar per vecka.

Jag berättar att vi gärna skulle se fler tjejer som domare och frågar om de kan tänka sig att fortsätta döma framöver. Både Sofia och Elin tycker att det är kul att döma och fortsätter gärna med det så jag är snabb att säga att vi borde höras mer om det då vi gärna ser fler tjejer i distriktets domargrupp.

Jag lämnade Fribergahallen med en känsla av glädje och också med en stark tro på basketens framtid. Det formligen kryllar av underbara barn som älskar basket och det finns så många duktiga ledare, funktionärer och föreningar i vårt distrikt som levererar som Djursholm Indians gjorde idag, och det gav mig en riktigt energiboost denna soliga söndag i slutet på mars

/Charlotta Bernervall, verksamhetschef

Lämna ett svar