113230928-1 Har du testat att spela 3×3? | Stockholm Basket
Foto: Anders Tillgren

Har du testat att spela 3×3?

Om 3×3 basket

För den som missat det, är 3×3 numera en helt egen sport. Matcherna spelas med tre spelare mot tre, på en korg. Man spelar 3×3 på samma typ av korgar som vanlig basket och även med samma linjer, dock får endast 11×15 meter av den vanliga planen användas. Bollen är en hybrid mellan en herr- och en damboll med samma storlek som en damboll men samma vikt som en herrboll.

FIBAs vision är att 3×3 ska vara en självständig och hållbar sport, med många registrerade spelare.  

Detta har hänt:  

2009 – FIBA startar upp sin 3×3 basketen

2013 – Första gången det spelas en match på landslagsnivå

2013 – 3×3 basketen startas upp i Sverige

2015 – Stockholm Basket startar upp 3×3 Stockholm

Under en 3×3 match medverkar 2 lag med vanligtvis 4 registrerade spelare i varje lag. Två domare dömer också matchen, och dessa är båda speciellt utbildade att döma 3×3. I Sverige finns just nu 15 utbildade 3×3-domare.

FIBA World Tour

FIBA  World Tour är en världsomfattande turnering där alla länder som vill delta kan anordna 3×3 spel för att kvalificera. Varje spelare som vill delta i FIBAs turnering ska anmäla sig på deras hemsida. Spelare och lag får sedan olika rankingpoäng enligt FIBAs eget rankingsystem.

För tillfället gäller den officiella turneringen endast för män, men till sommaren 2019 planerar FIBA att skapa en egen liknande liga för kvinnor. I 3×3 Stockholms turneringar är dock både herr- och damlag välkomna.

3×3 Stockholm

Genom Stockholm Basket arrangeras FIBAs så kallade Satellite stops och Satellite finals av Gustav Henriksson, som också varit med och startat igång 3×3-föreningen Stockholm Basketball Club. Gustav är nu inne på sin andra säsong som arrangör av FIBAs deltävlingar.  

Finalerna i 3×3 Stockholm kommer spelas på Tallink Romantika 18-20 maj. Lagen som ska spela i år är redan klara, men för dig som är sugen på att kolla på 3×3 uppe på soliga(förhoppningsvis) däck, går det alldeles utmärkt att boka en hytt och följa  med. En hytt kostar 900 kr och rymmer 1-4 personer. 3×3-workshops och andra 3×3 aktiviteter kommer också att ta plats under kryssningen.

Har du frågor om 3×3 eller vill följa med på final-resan på Tallink Romantika?

Hör av dig till Gustav.henriksson@stbdf.se