113230928-1 Årets coacher på #BartonClinic | Stockholm Basket

Årets coacher på #BartonClinic

Radovan Trifunović

Stockholm Basket och Charles Barton är extremt glada för att Radovan Trifunović kommer att vara en av utbildarna på årets #Barton Clinic i år. För den som har missat Sloveniens framgång i EuroBasket 2017 kommer här en kort presentation av Coach Radovan Trifunović, nuvarande Head coach för Sloveniens landslag.  

Charles Barton: “Vi är väldigt glada över nu kunna presentera Coach Trifunović som clinicens fjärde coach. Under EM 2017 hade Sloveniens landslag en väldigt innovativ  och unik spelstil både offensivt och defensivt, med tydliga influenser från både Europa och NBA. Att Coach Trifunović kommer till årets clinic innebär en fantastisk chans för våra coacher att få en bra inblick i de Europeiska mästarnas spel både offensivt och defensivt.”

Coach Trifunović är född 1973 i Ljubjana i Slovenien. Innan han blev coach spelade han själv basket, bland annat med det Slovenska landslaget. Under sin karriär som coach har han varit både Assisterande coach och Head coach för Helios Domžale, samt Head Coach för KK Lastovka Domžale och Zlatorog Laško.

Mellan åren 2009 och 2011 genomförde Trifunović FIBA Europe Coaching Certificate (FECC). Under utbildningen var han mycket framgångsrik och belönades därför med att få leda ett av U18-lagen under European All Star Game. År 2015 var han sedan Head coach för det slovenska utvecklingslandslaget när de vann en stor internationell turnering i Kina.

Idag är han anställd av Sloveniens Basketbollförbund som huvudansvarig för coachutbildningen, och jobbar med stort fokus på de yngre spelarna. Vidare arbetar han också med coachutbildning på UCLA University of California i Los Angeles, där han fokuserar på att lära ut hur coacherna kan jobba med yngre spelare och spelarutveckling.

Slutligen, som många redan noterat, är Coach Trifunovic nu även Head Coach för det Slovenska landslaget. Ett landslag som skördade stor framgång när de vann Basket-EM 2017 med Trifunovic som assisterande coach.

Anmäl dig till #BartonClinic18

Jessica Kern

I år är vi extra glada över att få presentera Coach Jessica Kern.

Coach Kern har varit Head women’s basketball coach på Tennessee State University de senaste två åren. Hon har stor erfarenhet inom coaching samt som spelare på elitnivå, och beskrivs som en person med mycket energi och stor entusiasm. När hon började på Tennessee sa hon följande:

“While winning should be noted as the standard goal, please know that my ultimate priority is to teach students, nurture young women and return the spirit of a champion to such a prestigious program.”

Charles Barton: “Varje år försöker vi få in nya perspektiv i clinicen. Målet med #BartonClinic är ju att vi ska erbjuda en bred variation av coacher, som på olika sätt kan bidra med sina erfarenheter. Coach Kern är en mycket imponerande både athlet och coach, hon har själv varit framgångsrik idrottare både inom basket och friidrott, har en lång meritlista när det kommer till att coacha basket, och är dessutom uppvuxen på basketplanen bredvid sin pappa som också var basketcoach. Hon har dessutom ett stort intresse för idrottspsykologi och väver in dessa idéer i sin coachingfilosofi. Hon kommer utan tvekan att bidra med helt nya perspektiv till clinicen.”

Innan Kern började coacha på Tennessee State University var hon Head Coach för damerna på Mississippi Valley State University. Hennes tid där resulterade i en riktig boost för universitetet och hon hann dessutom med att etablera the Kern’s Korner Community Outreach/Mentorship Program.

Coach Kern är ursprungligen från Milwaukee, Wisconsin, och under sin uppväxt höll hon på med flera idrotter parallellt. Under sina år på High School utövade hon basket, friidrott och volleyboll. Efter High School började Kern på Pennsylvania State University där hon kombinerade både basket och friidrott och var väldigt framgångsrik i båda sporterna.

Jessica åkte därefter över till Europa där hon hade en  sju år lång professionell basketkarriär med spel i bland annat Tyskland, Rumänien och Polen. På somrarna, mellan säsongerna, var hon hemma i Milwaukee och jobbade extra som coach inom basket och friidrott samt ordnade läger för ungdomar i områden där de generellt sett har sämre förutsättningar.

Efter sin spelarkarriär jobbade hon som assisterande coach på bl a University of Wisconsin-Milwaukee. Efter några år fick hon sitt första Head Coach-uppdrag på Lincoln University där hon byggde upp och utvecklade skolans basketprogram. Hon stannade där i fyra år, och under sitt sista år ledde hon laget till titeln i CIAA Northern Division och blev utsedd till årets coach. Därefter klev hon upp i NCAA Div 1 som assisterande coach för Coach Furman innan hon blev utsedd till Head Coach för Mississippi och därefter Tennessee där hon är verksam idag.

dig till #BartonClinic18

Jeremiah Boswell

I år är vi mycket nöjda över att få välkomna coach Jeremiah Boswell, här är en liten presentation av coach Boswell.

Charles Barton: “En av de viktigaste delarna av Barton Clinic är utan tvekan spelarutveckling, i synnerhet hur man kan använda sig av sina skills i olika matchsituationer. I år har jag därför bjudit in en coach som är exceptionellt kvalificerad att prata om just detta.”

Jeremiah Boswell är född 1982 och uppvuxen i den lilla orten Jasper i delstaten Georgia i USA, cirka en timmes resväg från Atlanta. Boswell har berättat att sport var väldigt viktigt i den lilla orten och att han själv höll på med en massa olika sporter fram tills han i high school bestämde sig för just basket.

Efter high school bestämde sig Boswell för staden New York och Columbia University. Boswell har förklarat att han verkligen gillade coach Armond Hill som coachade laget, särskilt det faktum att han tidigare varit guard i NBA. Sina fyra år på Columbia University har Boswell beskrivit som mycket lärorika.

Efter New York jobbade Boswell på avdelningen för spelarutveckling hos NBA under ett antal år. Dock kände han att hans spelarkarriär inte var över än, så efter att ha spenderat en hel del tid på gymmet både före och efter jobbet var han redo. Det blev sedan hela sju år som spelare utomlands med stopp i bland annat Brasilien, Bulgarien, Schweiz, Hong Kong och Makedonien. När det inte var säsong höll han sig involverad i NBAs olika program och hjälpte till att lansera dessa i både Kina och Indien.

Boswell berättade 2015 att när han några år tidigare slutade spela visste han att han ville jobba med spelarutveckling. Han bestämde sig då för att slå sig ihop med Josh Burr och Doug Coombs för att jobba med projektet The Skill Factory.

De hade alla en stark tro att man genom att studera och utveckla en spelares individuella teknik och spelförståelse kan hjälpa dom med deras karriärer. Boswell har tidigare förklarat att spelare som inte är supertalanger eller kanske inte har de allra bästa fysiska förutsättningarna måste förlita sig på teknik och basket IQ, såsom exempelvis han själv. Ett mål med The Skill Factory är att hjälpa de cirka 95% spelare som inte blir utvalda till de bästa lagen men som fortfarande känner att de kan bli bättre.

För tillfället är coach Boswell Managing Director på The Skill Factory, dit spelare på alla nivåer kommer från hela världen för att förbättra sina skills. Några av akademins spelare har genom åren varit bland annat NBAs superstjärna James Harden, tyska point guarden Dennis Schroeder, samt Paul Millsap, Dahntay Jones och Hollis Thompson.

Coach Boswells meriter är minst sagt imponerande. Några av de tyngsta coach-meriterna i listan är att han varit en del av Atlanta Hawks Player Development Staff, samt att han är anställd av Jr. NBA, för att undervisa i Youth development över hela världen.

Anmäl dig till #BartonClinic18

James Scott (Uteblir tyvärr pga sjukdom)

Coach Scott på #BartonClinic15.
Foto: Anders Tillgren

På årets clinic återser vi ännu en gång grymma Coach James Scott, något som Stockholm Basket och Charles Barton tror att många är väldigt glada över. För den som inte känner till Coach Scott kommer här en liten presentation av honom.

Under säsong, när det är stor fokus på matcher, är det viktigt att inte glömma bort att spelarna också behöver träna annat än basket. Fysträningen under säsong ser ju till att spelarna presterar på topp och inte skadar sig, och det är precis det Coach Scott kommer att prata om under årets #BartonClinic.

Charles Barton: Idag utvecklas sporter väldigt snabbt, och detta gäller givetvis även basket. Med sportens utveckling följer nya krav på spelarnas fysik. De måste nu läsa av spelet snabbare, hitta lösningar snabbare och även utföra dessa snabbare. Det nya snabbare spelet ställer oerhört höga krav på spelarnas teknik och fysik, och det ökar även riskerna för skador. Att tränare skaffar sig kunskap om hur kroppens olika delar påverkar varandra och hur man jobbar skadeförebyggande är därför av största vikt.

Coach Scott har en Bachelor’s Degree i Exercise Science från Sam Houston State University i Texas. Efter universitetstiden började han jobba som Assistant Strength and Conditioning Coach i Houston Rockets, där han stannade i två år. Hans nästa steg ledde rakt in till Shanghai Sharks där han nu jobbat med spelarnas fysik i snart nio år. För tillfället är han Performance Director i klubben samtidigt som han de senaste två åren också jobbat som Master Head Coach på Fitness & Rise Academy.

Coach Scott på #BartonClinic15. Foto: Anders Tillgren

Ett annat viktigt arbete som han gjort under de två senaste åren är att han jobbat fram ett väldigt intressant och framgångsrikt koncept i sitt arbete med The Shanghai Sharks, ett koncept som gett mycket goda resultat på spelarna. Under dessa två säsonger har nämligen laget varit det minst skadade laget i CBAs historia, med endast två missade matcher på grund av skador. Vi tror inte att det finns en endaste basketcoach som inte vill lära sig Coach Scotts recept för ett skadefritt lag.

James har sagt följande: “Confidence through “Sweat Equity”. My objective is to become the most sought after strength and conditioning coach in the world and I am willing to put in the work to achieve this goal.”

äl dig till #BartonClinic18