Barton Clinic

Om Charles Barton

Charles Barton är född 1947 i Columbus Ohio och flyttade till Sverige 1975 för att spela basket. Efter en vända i Luleå hamnade Barton i Solna Vikings där han efter ett par år som spelare blev Head Coach för herrlaget, med vilka han under sitt första år som coach vann ligan. Redan då var han coach för klubbes damlag, vilket innebar att han under en period coachade båda lagen. 

Barton har även coachat svenska herrlandslaget under 8 säsonger, en roll som han blev tillfågad om efter bara ett år som coach i Solna Vikings. Han har också coachat det danska landslaget. Utöver det har Coach Barton jobbat som tränare ute i Europa, i Grekland, Israel, Tyskland och Cypern.

När Charles Barton började utbilda sig till coach i början av 80-talet insåg han att det inte fanns särskillt mycket utbildning att tillgå i Sverige. Han började därför att söka sig utomlands för att komma vidare med karriären. Coach Barton har berättat att han snabbt märkte att gemenskapen mellan coacherna ute i Europa var väldigt stark och att det fanns många bra clinics ute i Europa. Det var när Charles upptänkte det här som tankarna om att hålla clinics även i Sverige började ta fart.

Under tiden som Barton coachade utomlands blev han även vid ett antal tillfällen tillfrågad om att hålla i utbildningar för olika coacher. Det handlade ofta om att prata inför cirka 50-100 personer och ofta för yngre coacher. Här började Charles dessutom att samla på sig egna erfarenheter som just föreläsare.

År 2013 genomförde Coach Barton tillsammans med Simon Cote en endags-clinic i Högdalen med cirka 100 deltagande coacher. Det var i samband med den clinicen som han insåg att det faktiskt på riktigt fanns intresse för mer basketutbildning även här i Sverige.

Barton Clinics historia

År 2013 anordnade Charles Barton en basketclinic i Högdalshallen tillsammans med Simon Cote, dåvarande assisterande coach för Shanghai Sharks och Europeisk scout för NBA.

Coach Barton hade under sina många resor ute i Europa insett det stora värdet av alla clinics som hölls där. Han ville därför försöka skapa en clinic även i Sverige.

Efter att Barton tillsammans med Simon Cote genomfört clincen i Högdalshallen med cirka 100 deltagare stod det klart för Barton att det i Sverige definitivt fanns en efterfrågan på clinics av den här typen. År 2013 hette clinicen ännu inte #BartonClinic, men det var här det hela tog fart, även samartbetet med Stockholm Basket.

Pilot-clinicen som Charles Barton och Simon Cote anordnade 2013 lämnade Coach Barton med en känsla av att det verkligen fanns en efterfrågan på fler clinics i Sverige.

Eftersom den första clinicen fick så bra respons, så bestämde sig Barton rätt snabbt för att en ny clinic skulle genomföras. Inför clinic nummer två som hölls år 2014 kände han sig inte alls nervös utan endast förväntansfull.

Samarbetet med Stockholms basketdistriktsförbund år 2014 resulterade i en tre dagar lång clinic som hölls i Fryshuset och Enskedehallen. Deltagarantalet landade detta år på nästan 200 personer.

Clinicen hade detta år flera välmeriterade föreläsare, såsom exempelvis David Blatt som då precis vunnit Euro League med sitt lag Macabi Tel Aviv.

Efter clinic nummer två hade Coach Barton uppfyllt sin dröm om att i Sverige anordna en clinic i toppklass. När denna dröm var uppfylld så fanns därefter ingen ambition att skapa fler. Mission was completed enligt Charles Barton.  

Dock gav den enorma efterfrågan på fler clinics minst sagt ringar på vatten, så Barton fick helt enkelt tänka om. Han bestämde sig, trots sitt tidigare beslut, för att börja planera clinic nummer tre.

2015 blev det därför dags för ännu en #BartonClinic i samarbete med Stockholm Basket. Den hölls i Fryshuset under tre dagar och deltagarantalet nådde nästan 300 detta år. På föreläsarlistan fanns bland annat Adam Filippi, en coach i världsklass när det kommer till skott-teknik. Coach Filippi gjorde definitivt succé bland clinicens deltagarna.

Utbildningen riktades detta år i första hand till ungdomsledare i distriktet och clinicen genomfördes även i samarbete med SISU Idrottsutbildarna samt tre ungdomsföreningar i Stockholm.

Arbete pågår…

Läs mer om alla clinics

Barton Clinic Mid Season Special 19

Barton Pre Season Special 18

#BartonClinic18

#BartonClinic17

#BartonClinic16

#BartonClinic15

#BartonClinic14

Clinic 2013