Tre Stockholmsdomare till Europa

För ett par veckor sedan blev det klart att tre domare -Blazo Begenisic, Christina Manoli och Davor Gudelj – från Stockholm har fått FIBA-licens inför kommande säsong. FIBA-licensen innebär behörighet att döma internationella matcher så som europeiska cuper, mästerskap (EM) och liknande. I helgen deltog de på en clinic i Zagreb där samtliga nya FIBA-domare från hela Europa närvarade. Alla tre domarna har haft en väldigt stor del av sin domarkarriär inom Stockholm Basket och Blazo och Davor har fortfarande Stockholm som sin hemmaplan medan Christina numera bor i Frankrike.

Stockholm basket har passat på att ställa lite frågor till de nya FIBA-domarna.

 

Blazo Begenisic

Dömer sedan: 2000

Elitdomare sedan: 2006

Debut BLH: 2008

 

Varför började du döma basket?

Som alla andra i JKS gick jag grundkursen när jag hade fyllt 15 år, då visste vi knappt vad en grundkurs var men fick snabbt förklarat för oss att det gick att prova på att vara tränare eller domare efter kursen. Det lät inte kul att vara tränare och definitivt inte att vara domare så jag fortsatte att spela som vanligt. På den tiden bodde jag granne med en person som då var anställd på Stockholm Basket och varje gång vi sågs utanför huset fick jag frågan om jag ville testa på att döma några matcher. Efter  många förfrågningar gick jag med på att testa ett par matcher i Bredängshallen.

 

Vad fick dig att fortsätta döma?

Innan min första match satt jag en stund i ett omklädningsrum med min kollega och fick domartekniken förklarat för mig på två minuter. Mycket var nytt och svårt. Men väldigt snabbt började jag tycka att det är roligt och fastnade. Känslan att stå på planen och göra sitt yttersta för att leda lagen mot ett rättvist resultat är obeskrivlig. Efter den första matchen har jag hunnit döma ett stort antal distriktsmatcher och även cirka 1000 förbundsmatcher. Förutom att uppleva världens bästa sport på nära håll får du även se många intressanta platser och träffa många nya vänner. Jag har inte en enda gång på dessa 17 år ångrat att jag dömde min första match den dagen i Bredängshallen.

 

Har du något tips till nya domare?

Vad du än vill lyckas med i livet så måste du göra det helhjärtat. Väljer du att satsa på dömandet så gör det ordentligt. Domarskap är A och O, halva jobbet är gjort om du ser ut som du ska och uppträder professionellt. Ingen kommer att klaga om du gör en mindre bra bedömning så länge du gör ditt bästa.

Tre tips på hur du kan bli bättre; Studera hur erfarna domare gör, fråga om tips varje gång du får tillfälle att döma med någon mer erfaren och döm så mycket som möjligt så att du får träning.

Morgonträning under FIBA-clinicen i Zagreb.

Christina Manoli

Dömer sedan: 1998

Elitdomare sedan: 2006

Debut BLH: 2013

 

Varför började du döma basket?

Jag började spela basket vid 10 års ålder (1996) i Tensta Basket (dåvarande Elinsborgsskolan) med huvudgestalten Georgios Koukouvinos. Parallellt som spelare i klubben blev vi utbildade som domare, tränare och även i att sitta i sekretariatet under matcher. Det var så det började, jag dömde ungdomsmatcher efter mina egna matcher, åkte på olika turneringar och kände i det stora hela att det var jättekul. Dock var spelandet fortfarande i fokus tills jag blev 19 år då jag bestämde mig för att sluta spela och satsa på dömandet! Året efter (2006) blev jag elitdomare.

 

Vad fick dig att fortsätta döma?

Det som fick mig att satsa och att fortsatta döma var kärleken till sporten. Att jag efter många års spelande fortfarande fick vara kvar på planen. Jag kunde uppleva sporten från en annan synvinkel och känna adrenalin och passion. Det hela utvecklades till en livsstil, att jag packade resväskan och åkte landet runt for att döma och få göra det jag brinner för.

 

Har du något tips till nya domare?

Det krävs uppoffringar att vara domare, så mitt tips är att göra det helhjärtat så att du i slutändan känner dig helnöjd med ditt val. No regrets. Se till att analysera dina egna matcher samt se även andra döma för att bredda dina kunskaper och erfarenheter. Det gäller att hålla dig uppdaterad och alltid ligga steget före för att vara förberedd. Något som hjälpt mig mycket är att jag alltid fokuserat i mig själv, aldrig sett andra domare som konkurrenter eller sett det som en tävling. Allt handlar om dig själv och din prestation;  Mitt mål är att vara bättre än min förra match. Se till när säsongen är slut att slappna av, fokusera på annat som familj och vänner, ladda om batterierna för att kunna hoppa på i den intensiva farten igen när säsongen börjar. Kontraster i livet är A och O. Slutligen, njut!  Det är en ära att få döma, att få tilliten att få uppdraget att leda en match och se till att lagen kan spela. Alla förberedelser utanför planen, allt leder till denna stund, 4*10 min, så njut!

Foto: Anders Tillgren

Davor Gudelj 

Dömer sedan: 2011

Elitdomare sedan :2014

Debut i BLH: 2016

 

Varför började du döma basket?

Jag har min bakgrund som basketspelare med ett antal kadettlandslagsmatcher med mig i bagaget. Jag har också varit med och vunnit basketettan med både SD Srbija 2004 och med Blackeberg 2007. Somrarna och försäsongerna tillbringade jag med Beovuk från Belgrad och har också varit på flertalet basketcamps! Säsongen 2007/08 efter Basketettan guldet i Örebro var min sista då jag under hösten 2008 skadade främre korsbandet. Under min rehabilitering började jag coacha P98 laget i Solna Vikings. Efter redan första säsongen som tränare fick jag utmärkelsen ”årets coach” men jag saknade att vara på plan och ville därför prova på att döma istället! Jag började döma i mars 2011 och fick mersmak för det och sedan har det bara rullat på väldigt fort!

 

Vad fick dig att fortsätta döma?

Känslan att vara domare är fantastisk! Att få komma in på plan och känna pulsen och trycket igen från spelare, coacher och publiken är underbart! Detta bottnar i att jag under mina år trivts i alla dessa roller och får nu möjligheten att vara på planen och känna samma puls igen! Jag tycker också om det stora ansvaret som man har som domare för som spelare kunde man ha dåliga kvällar och fick då se på matchen från bänken men som domare kan man inte byta med någon och måste prestera varje kväll. Sedan är varje match olik den andra och jag gillar detta samt hela förberedelse- och analysarbetet som man gör av lagen inför matchen där man tillsammans med sina kollegor ska komma fram till en gameplan och tillsammans döma en tuff och jämn match med mycket känslor är underbart!

 

Har du något tips till nya domare?

Man måste tycka basket är roligt för det krävs oerhört hårt arbete och slit! Basketen måste vara en livsstil och man måste älska basketen! Titta på så mycket matcher som möjligt för det är det enda sättet att lära sig! Lära sig att titta på basket med ”domarglasögonen på” där man studerar kollegorna, rörelserna, kroppsspråk och hur domarna hanterar situationerna på planen. Sedan måste man också lära sig att titta på basket med ”basketglasögonen på” det vill säga hur spelar lagen, försöka se spelsystemen som kallas, förstå varför coacherna matchar vissa spelare och varför specifika byten görs och identifiera de taktiska dragen, drivande motorerna i lagen etc. När man kan detta då kan man också ta sitt dömande till högsta nivån!

Sedan måste man också VÅGA och prova sig fram! Alla gör vi misstag och det är just lärdomarna från dessa misstag som fastnar för alltid!

Ha ROLIGT för det är en fantastisk rolig sport!

 

Stockholm Basket är otroligt glada och stolta över våra framgångsrika domare och önskar dem lycka till i sin internationella karriär!


 

Blazo Begenisic är, förutom elitdomare, även domaransvarig på Stockholm Basket och har hjälpt hundratals ungdomar att börja döma. Är du intresserad av att börja döma så tveka inte att skicka ett mail till: begenisic@stbdf.se